Simontornya – Klubfoglalkozás – Baba-Mama klub – Kompetencia fejlesztés baba korban

BESZÁMOLÓ

2024. január 17.

 

Az év első Baba-mama klub foglalkozásán folytattuk a legkisebb korosztály kompetencia fejlesztését az elsődleges érzékelések területén. Nagyon fontos a világ megismerése, az alapvető dolgok, eszközök, anyagok, mechanizmusok felismerése, megértése, hiszen a legegyszerűbb tárgyakon, működési elveken, interakciókon keresztül vezet az út a bonyolult fizikai és társadalmi folyamatokig.

Játszottunk guruló tárgyakkal, kis autókkal, kockákkal, jellemzően fából készült játékokkal, vizsgáltuk a fém és a mágnes egymásra hatását. Még a saját gyermekeikre is rácsodálkoznak az anyukák az érzékelések, észlelések láttán, a világ megismerésének, felismerések valódi öröme egy-egy gyerek kacaj, nyílt tekintet, meghökkentés látványában és hangzásában manifesztálódott.

Ami ilyenkor rendkívül fontos, s olykor a szülőknek ezt nehéz megérteni, vagy legalábbis megvalósítani, hogy a kicsik érdeklődése néha apró balesetekkel, súrlódásokkal, ütődésekkel járhat, ami ijedséget von maga után. Azonban ezek a reakciók a természetes emberi élet velejárói, és a világ megismerése ezek nélkül nem volna lehetséges. Ezért hagyni kell a gyerekeket a megismerés útján látszólag önállóan végig menni, még akkor is, ha az anyukák vigyázó szemüket a fiúkra, lányokra vetik.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.